Helsinki, 30. kolovoza 2019.

Ministar Grlić Radman na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a (Gymnich) u Helsinkiju

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 29.-30. rujna 2019. godine u Helsinkiju na neformalnom sastanku država članica EU-a (Gymnich).

Sastanak je započeo zajedničkom raspravom ministara vanjskih poslova i ministara obrane država članica EU-a na temu hibridnih prijetnji. Dogovoren je nastavak rada na jačanju zajedničkog odgovora na ovaj izazov, posebno na koordiniranju te jačanju sposobnosti i otpornosti na hibridne napade. U tom je kontekstu spomenuta i odredba o uzajamnoj pomoći (članak 42., stavak 7 Ugovora o EU), o čemu će se nastaviti razgovarati.  

U drugom dijelu sastanka ministri vanjskih poslova razgovarali su o situaciji na Bliskom istoku i u području Zaljeva. Izražena je zabrinutost trenutnom situacijom te je potvrđena predanost EU-a očuvanju i provedbi Sporazuma o iranskom nuklearnom programu (JCPOA) te potreba smirivanja napetosti. Naglasak je bio na pomorskoj sigurnosti, uključujući slobodu plovidbe. Razmotren je i mogući angažman EU-a u smirivanju situacije, koji će se u sljedećem razdoblju usmjeriti na diplomaciju i stvaranje prostora za dijalog svih relevantnih čimbenika u regiji i šire.

Drugog dana raspravljalo se o angažmanu EU-a u području Arktika, koje sa sobom nosi brojne izazove i prilike, i gdje će se EU snažnije angažirati.  

U nastavku programa ministrima su se pridružili kolege iz šest država Zapadnog Balkana (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije) s kojima se razgovaralo o  regionalnoj suradnji. Ministar Grlić Radman tom je prigodom ponovio hrvatsku podršku politici proširenja Europske unije i njenu važnost za sigurnost i stabilnost našega susjedstva i Europe. Izrazio je očekivanje da će svih šest država nastaviti ostvarivati napredak na europskom putu te naglasio da će to biti i među prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Snažno se zauzeo za otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u listopadu. Ministar je pozvao na uspostavu vlasti u Bosni i Hercegovini kako bi mogla nastaviti s aktivnostima u cilju napretka na europskom putu, sukladno ispunjenim kriterijima.

Na marginama Gymnicha ministar Grlić Radman održao je bilateralne susrete i razgovore s ministrima vanjskih poslova Finske, Bugarske, Slovenije, Albanije, Austrije, Španjolske, Malte, Rumunjske, Mađarske, Cipra, Grčke, Kosova i Sjeverne Makedonije.