Helsinki, 26. veljače 2019.

Ministrica Pejčinović Burić u službenom posjetu Finskoj

Na poziv finskog ministra vanjskih poslova Tima Soinija potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravila je 26. veljače 2019. godine u uzvratnom službenom posjetu Republici Finskoj.

Tijekom susreta ministri su izrazili zadovoljstvo razvojem prijateljskih odnosa dviju zemalja te jačanjem dijaloga na visokoj razini. Razgovarali su o ostvarenoj bilateralnoj suradnji te mogućnostima njenog daljnjeg jačanja, pri čemu se ističu područja gospodarstva i turizma, te suradnja u okviru zajedničkih twinning projekata i programa Europske komisije. Hrvatska bilježi rast izvoza u Finsku te je istaknuto kako potencijali postoje u području energetike, prehrambene industrije, IT sektora i brojnim drugima.

Razmijenjena su mišljenja o aktualnim temama vezano uz Europsku uniju pri čemu je naglasak bio na suradnji u okviru Trija predsjedavateljica Vijećem Europske unije. Ministrica Pejčinović Burić informirala je finsku stranu o tijeku priprema za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije te o pripremama za ulazak u Schengen i euro područje. Razgovaralo se također o temi proširenja Europske unije i značaju europskog pristupnog procesa za stabilnost država Jugoistočne Europe.

U okviru multilateralne suradnje, Hrvatska i Finska imaju zajednički interes na različitim područjima i mogućnost jačanja međusobne podrške i partnerstva. Naglasak je bio na suradnji u Vijeću Europe, čije je predsjedanje Odborom ministara Finska u studenom preuzela od Hrvatske. Ministri su se složili kako je potrebno daljnje osnaživanje suradnje u području sigurnosti.

U okviru posjeta ministrica se susrela s predsjednicom finskog Parlamenta Paulom Risikko. Potvrđena je dobra parlamentarna suradnja dviju država te je istaknuta važnost njezinog daljnjeg jačanja, posebice u kontekstu priprema parlamenata obiju država za predsjedanje Vijećem EU.