Tallinn, 20. siječnja 2018.

Održane prve bilateralne konzultacije u području IT sektora između RH i Estonije

U Tallinnu su od 18. – 20. siječnja 2018. održane prve bilateralne konzultacije u području IT sektora između RH i Estonije, na inicijativu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Konzultacije su održane neposredno nakon estonskoga predsjedanja Vijećem EU, gdje je glavni prioritet bila upravo digitalizacija, a najvažniji dokument cijelog Predsjedanja je bila “Tallinska deklaracija u području digitalizaicje“.

Estonija je vodeća država u EU u razvoju digitalnoga društva, posebno u područjima: e-governance, e - residency a bit će i prva država koja će početi koristiti digitalnu valutu - estcoin (www.e-estonia.com).

Konkretna suradnja RH i Estonije, moguća je u implementaciji  tzv.  "supra IT sustava", X -Road-a / Data Exchange Layera, koji bi umrežio sve parcijalne digitalne sustave koji u RH već postoje (e - građanin, e-recept i dr) u jedan zajednički.

Estonija je prije nekoliko godina implementirala X-Road u Finskoj te je voljna biti zemlja partner Republici Hrvatskoj.  

Hrvatsko izaslanstvo predvodio je dt, Državnog ureda za digitalizaicju, Bernard Gršić , a u izaslanstvu su bili i predstavnici Agencije za komercijalnu djelatnost, g. Jure Sertić, direktor, g. Leo Lokas, direktor sektora za razvoj poslovanja te dr.sc.Ivana Zerec, predstavnica RH u Estoniji, te Ines Barkiđija iz veleposalnstva RH u Helsinkiju.

Tijekom boravka u Tallinnu održani su sastanci sa Siim Sikkutom, estonskim CIO (chief information officer), g. Priit Vinkelom, Direktorom državnog izbornog ureda Estonije (E- Voting), g. Otto Vatterom zamjenikom direktora  E – Residency Ureda, g. Gert Auvaartom, direktorom Državnog zavoda informacijske komunikacije (X-Road, Estonian ID Card). Estonska strana pohvalila je RH u napretku koji je postignut u području digitalizacije, posebno u rješenjima oko osobne iskaznice s OIB-om i čipom koji su preduvjet za sve ostale usluge e-Građanina.

Bilateralne konzultacije na najvišoj profesionalnoj razini, započele su važnu suradnju između RH i Estonije u području digitalizacije te time omogućila implementaciju estonskoga iskustva u IT sektoru u Republici Hrvatskoj.