Zagreb, 03. rujna 2018.

Ministrica Pejčinović Burić primila finskog ministra vanjskih poslova Tima Soinija

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se 3. rujna 2018. godine u Zagrebu s ministrom vanjskih poslova Republike Finske Timom Soinijem, koji boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.

Ministrica Pejčinović Burić je s finskim kolegom razgovarala o aktualnostima u bilateralnim odnosima te mogućnostima daljnjeg jačanja suradnje. „Finska je pružala stalnu potporu Hrvatskoj tijekom procesa pristupanja EU, a danas obje države zagovaraju intenzivniju suradnju unutar EU, osobito imajući u vidu činjenicu da se Hrvatska i Finska, zajedno s Rumunjskom pripremaju za predsjedanje Vijećem EU. Tri zemlje već zajedno surađuju u pripremi Tria predsjedavajućih, a Hrvatska će upravo od Finske preuzeti predsjedanje 2020. godine,“ kazala je ministrica.

Dodatne mogućnosti za daljnje jačanje bilateralne suradnje postoje i u području gospodarstva, gdje se posebno ističe turizam, u kojem bilježimo kontinuirani rast broja finskih turista u Hrvatskoj. Potencijali za osnaživanje suradnje dviju država su i u području energetike, IT sektora i prehrambene industrije. 

Finski ministar vanjskih poslova izrazio je punu potporu  ispunjavanju hrvatskih vanjskopolitičkih prioriteta: članstvo u Schengenu, OECD-u i Eurozoni čim Hrvatska za to ispuni zadane uvjete.

Ministri su razmijenili mišljenja i stajališta o aktualnim temama vezano uz Jugoistočnu Europu. Istaknuta je važnost dosljednog pristupa EU procesu proširenja te potpora članstvu po ispunjenju uvjeta. Potpredsjednica Vlade i ministrica Pejčinović Burić je pozdravila ponovni fokus EU-a na politiku proširenja te potvrdu perspektive članstva u EU za svih šest država jugoistočne Europe.

Riječi je bilo i o suradnji u kontekstu predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, koje Finska preuzima od Hrvatske u studenom ove godine. Ministrica Pejčinović Burić je izrazila zadovoljstvo dosad ostvarenom suradnjom s Finskom i spremnost za nastavak suradnje tijekom finskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe.

 

Ton izjave ministrice Pejčinović Burić

Preuzimanje

 

Ton izjave ministra Soinija

Preuzimanje

 

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana